17 May 2018

Testimoni Cara Atasi Buasir Ketika Hamil

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Sekarang Cikgu Lia nak kongsikan 1 kisah yang amat mengujakan Cikgu Lia. Kerana apa? Sebab Cikgu Lia sendiri mengalami buasir yang sangat sakit apabila mengandung anak ke2 dan selepas bersalin. Bagaimana cara atasi buasir tersebut? Adakah buasir krtika hamil noleh sembuh? Kita baca dulu perkongsian di bawah. 

Kisah di bawah ini adalah salah satu kisah seorang ibu yang mempunyai masalah buasir ketika hamil. Jom kita lihat dan baca sehingga habis.

BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE
Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu.
Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras.
Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit.
Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit.
Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita.
Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat.
Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL.
Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras.
Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix.
Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice.
Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh.
Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir.
Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg.
Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu diluar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!
Kredit : blog rahsiaumi 

Nak tau harga murah jiran sekampung? Meh kita sembang di WhatsApp. KLIK NOMBOR Cikgu Lia ni : 01110686030 atau paparan yang timbul di kanan anda sekarang. Lekasss.!

MENGAPA PERLU BELI DARI SAYA?

  • Saya Cikgu Lia merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan mementingkan kesihatan anda.
  • Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian produk.
  • Saya juga akan memberikan cadangan vitamin mengikut badget kemampuan anda.

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam.
NAK BELI SET SHAKLEE?

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • Belian online dengan menggunakan kad kredit atau kad kredit anda
  • Belian di cawangan Shaklee terdekat dengan menggunakan ID: 1255688
  • Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram KLIK LINK : +6011.1068.6030 (Cikgu Lia) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya.
  • Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.
Jika anda berminat membuat pembelian vitamin Shaklee secara online menggunakan Kad Kredit/Kad Krebit anda? Boleh klik imej dibawah :

Atau Daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 
Boleh klik imej bawah untuk Daftar Express jadi ahli Shaklee.

PENGHANTARAN

  • Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. 
  • COD sekiranya perlu jika anda berhampiran dengan kawasan saya.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

  • Daftar keahlian dengan RM 79.50 anda layak beli produk Shaklee dengan harga jimat serta bonus tunai.
  • Income lagi hebat jika join team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Rakan Vitamin Shaklee Anda

Nur Amalia Binti Hasan Zaki (CikguLia)
SMS/WhatsApp : +601110686030
Personal FB :Amal Liya
FB Page : Osem Suplemen
Instagram : @vitamin.cikgu
Email : nuramalia1431@gmail.com


"A Journey Of A 1000 Miles Begins With A 1st Step" ~LaoTzu~

11 Persoalan Tentang Vitalea Iron Formula

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Kali ni Cikgu Lia akan kongsikan tentang vitamin yang dah berumur 100 tahun. Wow lama tu. Kalau manusia dah lama meninggal. Hehehe. Jadi tengok umurnya kita mesti boleh agak apa rahsia menyebabkan sehingga sekarang ramai yang memilih untuk setia dengan Vita Lea Iron Formula ni kan. Tanpa lengahkan masa kita lihat satu persatu tentang Vita lea ni. 



Apakah Vita Lea Iron Formula?


Vita-Lea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia.Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. 

Apakah Kaedah Yang Dihasilkan?

Tablet "Vita-Lea" ini disaluti dengan serbuk nutrisi spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Apakah Yang Dimaksudkan Explo Tab?

Dalam tempoh kurang 5 minit, semua kandungannya larut sepenuhnya di dalam air. Ini bukti VITA-LEA diperbuat daripada bahan semulajadi yang mudah meresap di dalam badan.

Apakah Kandungan Setiap Biji Vita lea Iron Formula?

Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Apakah Manfaat Vita Lea Iron Formula?
  1. Penambahan Tenaga Segera : pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori dan focus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
  2. Pelengkap Nutrisi : Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
  3. Keupayaan Sistem Produktif : Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
  4. Metabolisma : Sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.
  5. Elemen Penting Pada Sel Tubuh : Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormone, serta menjaga kesihatan tirod.
  6. Melindungi Organ : Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.
Apakah Fakta Nutrisi Di Dalam Vita-Lea?
  1. Vitamin A : Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.
  2. Vitamin DPerkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.
  3. Vitamin E : Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.
  4. Vitamin C : Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.
  5. Asid Folik : Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.
  6. Vitamin B1 : Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.
  7. Vitamin B2 : Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
  8. Vitamin B3 : Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
  9. Vitamin B6 : Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.
  10. Vitamin B12 : Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf,  baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.
  11. Biotin : Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.
  12. Vitamin B5 : Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
  13. Kalsium : Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.
  14. Fosforus : Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.
  15. Iodin : Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.
  16. Zat Besi :  Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.
  17. Magnesium : Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadaman.
  18. Copper : Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.
  19. Zink : Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.
Vita Lea Iron Formula Untuk Siapa?

Sebenarnya, Vita Lea ini sesuai untuk semua orang dewasa, Lelaki dan perempuan. Kiranya ini adalah vitamin paling Basic yang boleh diambil oleh setiap orang.

Vita Lea Iron Formula ada termasuk dalam kebanyakan set yang dicadangkan seperti:
  1. Set Menyusu
  2. Set Ibu Hamil
  3. Set Bersalin
  4. Set Kesuburan
  5. Set Kesihatan Optimum
Kebanyakannya Siapa Yang Kerap Ambil Vita Lea Iron Forrmula?

Vita Lea ni memang memberi kesan untuk nampak lebih cantik dan sihat dari hujung kaki sehingga ke hujung rambut. Sebabnya kebanyakkan yang orang cari Vita lea ni kebiasaannya :
  1. Nak langsing cari Vita Lea Iron formula
  2. Nak cantik cari Vita Lea Iron formula
  3. Nak cerdas cari Vita Lea Iron formula
  4. Nak bersalin cari Vita Lea Iron formula
  5. Dah bersalin pun cari Vita Lea Iron formula
  6. Nak baby pun cari Vita Lea Iron formula
Berapa Biji Bagi Setiap Botol Vita Lea Iron Formula?

Setiap botol Vita Lea ada 120 biji. Jimaaattttttttt sangatt.

Apakah rekomendasi yang disarankan untuk anda?
  1. Untuk kesihatan berpanjangan : 2 kali sehari, 1 biji setiap kali (selepas makan)
  2. Untuk pembesaran, kekurangan nutrisi dan tenaga : 2 kali sehari, 2 biji setiap kali (selepas makan)
  3. Untuk ibu mengandung/berpantang/menyusukan bayi : sebiji sehari (selepas sarapan)
Berapakah Harga Vita Lea Iron Formula?

Harga runcit bagi Vita Lea Iron Formula ialah RM79.50. Jika teringin nak harga ahli. Boleh contact Cikgu Loa terus. Kita deal sampai dapat harga best selamanya. Mudah sangat dn berbaloi.


Nak tau harga murah jiran sekampung? Meh kita sembang di WhatsApp. KLIK NOMBOR Cikgu Lia ni : 01110686030 atau paparan yang timbul di kanan anda sekarang. Lekasss.!

MENGAPA PERLU BELI DARI SAYA?

  • Saya Cikgu Lia merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan mementingkan kesihatan anda.
  • Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian produk.
  • Saya juga akan memberikan cadangan vitamin mengikut badget kemampuan anda.

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam.
NAK BELI SET SHAKLEE?

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • Belian online dengan menggunakan kad kredit atau kad kredit anda
  • Belian di cawangan Shaklee terdekat dengan menggunakan ID: 1255688
  • Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram KLIK LINK : +6011.1068.6030 (Cikgu Lia) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya.
  • Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.
Jika anda berminat membuat pembelian vitamin Shaklee secara online menggunakan Kad Kredit/Kad Krebit anda? Boleh klik imej dibawah :

Atau Daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 
Boleh klik imej bawah untuk Daftar Express jadi ahli Shaklee.

PENGHANTARAN

  • Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. 
  • COD sekiranya perlu jika anda berhampiran dengan kawasan saya.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

  • Daftar keahlian dengan RM 79.50 anda layak beli produk Shaklee dengan harga jimat serta bonus tunai.
  • Income lagi hebat jika join team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Rakan Vitamin Shaklee Anda

Nur Amalia Binti Hasan Zaki (CikguLia)
SMS/WhatsApp : +601110686030
Personal FB :Amal Liya
FB Page : Osem Suplemen
Instagram : @vitamin.cikgu
Email : nuramalia1431@gmail.com


"A Journey Of A 1000 Miles Begins With A 1st Step" ~LaoTzu~

16 May 2018

7 Persoalan Tentang B Complex

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Kali ni Cikgu Lia ingin terangkan tentang info produk iaitu B Complex. Jom kita lihat satu persatu.  



Apa Itu B Complex?

B Complex ialah makanan tambahan yang mengandungi semua lapan vitamin B yang terdiri daripada: B1 (thiamine), B2 (riboavin), B3 (niasin), B5 (Pantothenic asid), B6, B7 (Biotin), B9 (folat), B12. Juga didapati secara semula jadi dalam makanan, tapi adakah makanan yang kita ambil itu mencukupi? 

Dan lagi dengan cara masak yang berlebihan suhu, penggunaan baja kimia dan racun serangga, kebanyakan vitamin telah pun termusnah sebelum sempat sampai ke mulut pun.

Vitamin B membantu badan untuk menghasilkan tenaga dan membentuk sel-sel darah merah. Malah, mengambil vitamin B kompleks boleh membantu merawat atau mencegah masalah kesihatan tertentu.

Apakah Kepentingan B Complex?

Setiap vitamin B adalah penting untuk fungsi badan tertentu. Keterangannya spt berikut: 
  1. B1 (thiamine) dan B2 (riboavin) adalah penting untuk berfungsi sihat otot, saraf dan jantung.
  2. B3 (niasin) membantu mengawal sistem saraf dan penghadaman 
  3. B5 (Pantothenic asid) dan B12 yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal 
  4. B6 menyokong sistem imun dan membantu badan dalam mogok protein 
  5. B7 (Biotin) terlibat dalam pengeluaran hormon 
  6. B9 membantu sel-sel membuat dan mengekalkan DN
Apakah Manfaat Pengambilan B Complex Secara Berterusan?

Kajian turut menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi vitamin B tertentu boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Sebagai contoh:
  1. B1 (thiamine) : boleh membantu mencegah penyakit buah pinggang pada pesakit diabetes jenis 2 dan mengurangkan risiko katarak 
  2. B2 (riboavin) : boleh mencegah migrain; 
  3. B3 (niasin) : boleh menurunkan paras kolesterol 
  4. B6 : boleh melindungi terhadap penyakit jantung, melegakan gejala-gejala PMS, dan mengurangkan berkaitan dengan kehamilan loya 
  5. B9 : (folat atau asid folik) boleh membantu mencegah kanser payudara, kanser kolorektal, dan kanser pankreas, dan juga risiko penurunan kecacatan kelahiran apabila diambil oleh wanita hamil
  6. B12 : boleh mengurangkan risiko kanser pangkal rahim dan mengurangkan paras homocysteine  (asid amino dianggap menyumbang kepada penyakit jantung apabila ia berlaku pada paras yang tinggi)
Penyelidikan awal menunjukkan bahawa suplemen B kompleks boleh mengurangkan keradangan pada pesakit hemodialisis dan menggalakkan penyembuhan luka periodontal. 

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lain menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan B kompleks tidak mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Apakah Manfaat B Complex?

Manfaat-manfaat vitamin B kompleks boleh membantu menambah baik pelbagai keadaan kesihatan, termasuk:

  1. Perasaan resah gelisah (membantu merelakskan saraf serta menstabilkan hormon)
  2. Kemurungan (menstabilkan hormon, kecelaruan hormon antara sebab murung/moody)  
  3. Keletihan (membantu menukar makanan menjadi tenaga)      
  4. Penyakit jantung      
  5. Sindrom premenstrual (fungsinya yg merelakskan saraf serta melegakan simptom haid)
  6. Masalah kulit
Jadi bagi anda yang sudah tahu kepentingan B Complex, tidak perlu ragu2 lagi untuk mengamalkan B Complex dalam diet harian anda!

Apa Yang Membezakan Vitamin B Complex Shaklee Dengan Jenama Lain?
  1. Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semulajadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat di pasaran bersifat sintetik.
  2. B Complex shaklee mengandungi 8 komponen penting Vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. 
  3. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan keseimbangan Vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil Vitamin B Complex setiap hari.
Bagaimana Memilih Vitamin B Complex Yang baik?
  1. Mengandungi kesemua 8 vitamin - B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil dalam masa yang sama).
  2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.
  4. Elakkan pengambilan B Complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain release).
Apakah Manfaat dan Kebaikan Vitamin B Complex?
  • Menukar makanan kepada tenaga : Membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/ kelesuan.
  • Melawan Tekanan : Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia
  • Membantu tumbesaran : Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
  • Rambut beruban dan gugur : Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
  • Baik untuk mata : Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya permerhatian/ fokus.
  • Mencegah Anemia : Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut.
  • Meredakan senggugut : Baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
  • Mencegah Perlcche : Dikenali juga sebagai kerekahan mulut(mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah(glossitis), nafas berbau.
  • Detoksifikasi : Meredakan alahan

Nak tau harga murah jiran sekampung? Meh kita sembang di WhatsApp. KLIK NOMBOR Cikgu Lia ni : 01110686030 atau paparan yang timbul di kanan anda sekarang. Lekasss.!

MENGAPA PERLU BELI DARI SAYA?

  • Saya Cikgu Lia merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan mementingkan kesihatan anda.
  • Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian produk.
  • Saya juga akan memberikan cadangan vitamin mengikut badget kemampuan anda.

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam.
NAK BELI SET SHAKLEE?

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • Belian online dengan menggunakan kad kredit atau kad kredit anda
  • Belian di cawangan Shaklee terdekat dengan menggunakan ID: 1255688
  • Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram KLIK LINK : +6011.1068.6030 (Cikgu Lia) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya.
  • Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.
Jika anda berminat membuat pembelian vitamin Shaklee secara online menggunakan Kad Kredit/Kad Krebit anda? Boleh klik imej dibawah :

Atau Daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 
Boleh klik imej bawah untuk Daftar Express jadi ahli Shaklee.

PENGHANTARAN

  • Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. 
  • COD sekiranya perlu jika anda berhampiran dengan kawasan saya.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

  • Daftar keahlian dengan RM 79.50 anda layak beli produk Shaklee dengan harga jimat serta bonus tunai.
  • Income lagi hebat jika join team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Rakan Vitamin Shaklee Anda

Nur Amalia Binti Hasan Zaki (CikguLia)
SMS/WhatsApp : +601110686030
Personal FB :Amal Liya
FB Page : Osem Suplemen
Instagram : @vitamin.cikgu
Email : nuramalia1431@gmail.com


"A Journey Of A 1000 Miles Begins With A 1st Step" ~LaoTzu~

15 May 2018

16 Manfaat Lecithin Untuk Kulit Wajah Dan Kesihatan Badan

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Kali ni Cikgu Lia akan kongsikan tentang Lecithin. Vitamin yang paling popular jika ada yang personal massege untuk kurus.


Memang ini adalah wajib dimbil kerana sifatnya bakar dari dalam. Tapi bukan untuk kurus saja tau kerana kebiasaan Cikgu Lia kan cadangkan Lecithin ni juga kepada ibu ibu yang menyusu yang bengkak susu (clogged duct). Jom kita lihat lebih mendalam tentang lecithin. 

Apa itu Lecithin?

Lecithin ini memang lemak tetapi keperluannya atas alasan yang baik. Pengumpulan lemak yang berlebihan boleh menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan mental dan fizikal. Ironinya, kita memerlukan lemak di dalam makanan kita setiap hari. 

Ya, kita perlu lemak setiap hari. Lecithin adalah lemak, iaitu fosfolipid, dan terdapat dalam setiap sel dalam badan. Jika phospholipid tidak hadir dalam jumlah yang mencukupi untuk mengekalkan struktur membran sel, membran kehilangan keupayaan untuk melindungi dan menyuburkan sel.

Lecithin tidak boleh dihasilkan oleh badan, tetapi sangat penting untuk kesihatan. Oleh itu, jumlah yang cukup harus disediakan dalam diet seharian. Lecithin boleh didapati dalam kuning telur, jagung, dan kacang soya. Kacang Soya Lecithin adalah sumber bebas kolesterol terkaya lecithin. 

13 Manfaat Lecithin Untuk Kulit Wajah Dan Kesihatan Badan
  • Walaupun lecithin adalah sebahagian besarnya terdiri daripada choline B vitamin, ia juga mengandungi asid linoleik dan inositol. Ia telah digelar “ pengemulsi semulajadi” kerana kesan bahan “pencuci” pada lemak, menghalangnya memasuki dalam aliran darah dan mencegah ia dari menetap di dinding membran. 
  • Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol, trigliserida, dan lemak lain. Oleh itu, kebaikan lecithin yang utamanya, ia membantu untuk mencegah penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit jantung, pengerasan arteri, dan lain-lain. Sesetengah perunding kesihatan mengesyorkan sehingga 6,000-7,000 mg setiap hari ketika berhadapan dengan gangguan ini pada mulanya.
  • Mereka yang berdiet sangat sukakan lecithin kerana kesan mengemulsi pada lemak. Disertai dengan program senaman yang sesuai, Lecithin membantu membakar lemak dengan lebih cepat . Hasil yang terbaik berlaku dengan kira 4000+ mg setiap hari disertai dengan senaman.
  • Lecithin memainkan peranan yang penting dalam penyerapan nutrien dari aliran darah kepada sel. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel kita menjadi keras dan boleh mengakibatkan kesan malabsorption. Bahan kimia daripada pencemaran alam sekitar, logam berat, ubat-ubatan, bahan tambahan makanan, racun perosak dan lain-lain, menyebabkan pengerasan membran sel. Oleh itu, meningkatkan pengambilan Lecithin anda adalah pilihan bijak dalam dunia kita hari ini.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah sirosis hati, kerana ia membantu untuk melembutkan tisu hati yang keras.
  • Lecithin merupakan sebahagian daripada sarung myelin yang mengelilingi dan menebat gentian saraf. Tanpa sarung ini, saraf berfungsi dengan kurang cekap. Oleh kerana fungsinya sebagai penebat saraf, orang yang mengalami multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dan kemurungan boleh mendapat manfaat yang sangat bagus dengan lecithin.
  • Lecithin juga berfungsi sebagai penebat saraf dan menguatkan saraf , yang membolehkan komunikasi yang lebih baik dalam sistem saraf. Tambahan pula, kanak-kanak dan orang dewasa dengan hiperaktif telah banyak mendapat manfaat daripada penggunaan lecithin. 
  • Lecithin membantu sistem imun kita dengan menyaluti sel-sel darah merah dengan menyediakan perlindungan terhadap pencerobohan virus, kuman, atau bakteria. Di samping itu, strukturnya membantu melindungi sel daripada pengoksidaan.
  • Lecithin juga dianggap sebagai otak dan saraf makanan. Ia membantu sel-sel otak yang membangun, adalah penting dalam penghantaran impuls saraf di dalam otak, dan memainkan peranan dalam neurotransmitter yang mengawal memori jangka pendek. 
  • Lecithin bermanfaat dalam mengurangkan atau mencegah penyakit usia tua (nyanyuk) dan penyakit Alzheimer. Beberapa perunding kesihatan mengesyorkan sehingga 7,000 mg setiap hari untuk membantu ingatan.
  • Lecithin adalah sumber hormon neurotransmitter yang mendorong tidur lebih nyenyak . Kekurangan hormon ini boleh menjadi salah satu punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting untuk lapisan paruparu disebabkan oleh kebolehannya membantu melegakan membran mukus dan mencegah iritasi. Lecithin didapati sangat berguna untuk alahan, demam alergi, asma, bronkitis, dan emphysema . 
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan penyelenggaraan alat bantuan atau penyembuhan pankreas dan tisu buah pinggang dan juga lapisan usus. Lapisan usus kecil adalah salah satu tisu paling cepat berkembang dalam badan, memperbaharui dirinya sepenuhnya (berganti) pada kira-kira 1 1/2 hari. Oleh itu, Lecithin tambahan adalah sangat berfaedah bagi penghidap Penyakit Crohn, kolitis, dan sindrom usus.
  • Lecithin adalah nutrisi untuk kecantikan , penting untuk sentiasa sihat dan cantik, rambut yang berkilat dan lembap, kulit lembut (membantu mencegah ekzema). Sebab tu ramai yang cakap bila makan Lecithin kulit pun boleh glowing kan?
  • Lecithin diperlukan untuk pengeluaran pelbagai hormon seperti adrenalina, yang mengawal selia peluh dan prostaglandin. Oleh itu, ia sangat bermanfaat dalam mengurangkan atau mencegah PMS gangguan haid, dan gejala-gejala putus haid (menopos).
  • Lecithin, bersama-sama dengan bahan-bahan lain, digunakan oleh hati untuk membuat hempedu. Hempedu akan mengemulsi nutrien lemak dan larut lemak seperti asid lemak perlu bersama-sama dengan vitamin A, D, E, dan K. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan nutrien ini ke dalam badan.

Nak tau harga murah jiran sekampung? Meh kita sembang di WhatsApp. KLIK NOMBOR Cikgu Lia ni : 01110686030 atau paparan yang timbul di kanan anda sekarang. Lekasss.!

MENGAPA PERLU BELI DARI SAYA?

  • Saya Cikgu Lia merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan mementingkan kesihatan anda.
  • Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian produk.
  • Saya juga akan memberikan cadangan vitamin mengikut badget kemampuan anda.

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam.
NAK BELI SET SHAKLEE?

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • Belian online dengan menggunakan kad kredit atau kad kredit anda
  • Belian di cawangan Shaklee terdekat dengan menggunakan ID: 1255688
  • Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram KLIK LINK : +6011.1068.6030 (Cikgu Lia) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya.
  • Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.
Jika anda berminat membuat pembelian vitamin Shaklee secara online menggunakan Kad Kredit/Kad Krebit anda? Boleh klik imej dibawah :

Atau Daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 
Boleh klik imej bawah untuk Daftar Express jadi ahli Shaklee.

PENGHANTARAN

  • Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. 
  • COD sekiranya perlu jika anda berhampiran dengan kawasan saya.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

  • Daftar keahlian dengan RM 79.50 anda layak beli produk Shaklee dengan harga jimat serta bonus tunai.
  • Income lagi hebat jika join team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Rakan Vitamin Shaklee Anda

Nur Amalia Binti Hasan Zaki (CikguLia)
SMS/WhatsApp : +601110686030
Personal FB :Amal Liya
FB Page : Osem Suplemen
Instagram : @vitamin.cikgu
Email : nuramalia1431@gmail.com


"A Journey Of A 1000 Miles Begins With A 1st Step" ~LaoTzu~

14 May 2018

Cara Beli Youth Skincare Dengan Mudah

Assalamualaikum. Tak lama lagi Youth akan dijual secara berasingan. Jadi dah boleh beli satu persatu. Dan masih boleh dapat FREE Rdiance Cdan E. Menarik sangat. Kebiasaan Shaklee akan hantar notis pemberiathuan apa apa yang berkenaan dengan produk. 



Ini contoh 

Dear FAC,

For YOUTH, we will making the individual product for sale on 21may. Online and at branches.

Annoucement will be out by friday latest. 

Pls be informed. 
Thank you.


Cikgu Lia agak teruja sangat tentang Youth ni. Semua pakat duk update testimoni yang mengujakan apabila mula menggunakan Youth seawal 4 hingga 77 hari. 

Korang tahu tak?? Produk penjagaan kulit Youth Shaklee mula dijual untuk pasaran Malaysia sejak 1 Mac 2018. Namun lebih mengejutkan bilamana 500 set Youth terjual dalam masa kurang dari 36 jam! Waaaaaaaaaa. Pengan Youth memang Viral betul. 
Klik Link tajuk jika ingin tahu tentang Testimoni Bergambar Youth Skincare

Shaklee Youth Launch Promo March 2018
Sempena launching Shaklee Youth bulan Mac 2018, Shaklee menawarkan promosi hebat untuk 2 set produk penjagaan kulit Youth. Ada set asas dan juga set rawatan intensif, tau.
(1) Shaklee Youth Intensive Treatment & Repair Set.
Set rawatan intensif Youth ini mengandungi 5 + 1 produk percuma (total 6 produk).
  • Luminuous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Youth Activating Serum
  • Age Defense Moisturizer SPF 50
  • Advanced Renewal Night Cream
  • FREE: Radiance C+E
  • FREE gift: Youth Beauty Bag (worth RM50.35)
  • FREE gift: Regimen Card
Harga Youth Intensive Treatment & Repair Set ini ialah RM1,338.25.
Walaubagaimanapun, dengan pembelian set ini anda automatik akan dapat keahlian Shaklee percuma. Maka, harga sebenar jauh lebih murah, free postage & bonus tunai 5%.
(2) Shaklee Youth Starter Set.


Set asas Youth ini mengandungi 4 produk asas sahaja (total 4 produk).
  • Luminuous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF 50
  • Advanced Renewal Night Cream
  • FREE gift: Two-way magnifying mirror (worth RM29.81)
  • FREE gift: Regimen Card
Harga Shaklee Youth Starter Set ini ialah RM901.00. Free postage.


Seronok sangat bila bersembang tentang Youth ni. Korang nak tahu info yang lebih menarik tentang Youth ni boleh KLIK mana mana info yang korang berkenan pada link setiap tajuk di bawah. 

Cikgu Lia banyak sangat kongsikan info best berkaitan dengan YOUTH ni . Ringan ringankan tangan rakan rakan semua : 














Cara Beli Youth Skincare Shaklee??
Nak tau harga murah jiran sekampung? Meh kita sembang di WhatsApp. KLIK NOMBOR Cikgu Lia ni : 01110686030 atau paparan yang timbul di kanan anda sekarang. Lekasss.!

MENGAPA PERLU BELI DARI SAYA?

  • Saya Cikgu Lia merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan mementingkan kesihatan anda.
  • Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma sebelum dan selepas pembelian produk.
  • Saya juga akan memberikan cadangan vitamin mengikut badget kemampuan anda.

KENAPA PERLU PILIH SHAKLEE?

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam.
NAK BELI SET SHAKLEE?

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • Belian online dengan menggunakan kad kredit atau kad kredit anda
  • Belian di cawangan Shaklee terdekat dengan menggunakan ID: 1255688
  • Hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram KLIK LINK : +6011.1068.6030 (Cikgu Lia) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya.
  • Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat.
Jika anda berminat membuat pembelian vitamin Shaklee secara online menggunakan Kad Kredit/Kad Krebit anda? Boleh klik imej dibawah :

Atau Daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 
Boleh klik imej bawah untuk Daftar Express jadi ahli Shaklee.

PENGHANTARAN

  • Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. 
  • COD sekiranya perlu jika anda berhampiran dengan kawasan saya.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

  • Daftar keahlian dengan RM 79.50 anda layak beli produk Shaklee dengan harga jimat serta bonus tunai.
  • Income lagi hebat jika join team business kami, yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.

Rakan Vitamin Shaklee Anda

Nur Amalia Binti Hasan Zaki (CikguLia)
SMS/WhatsApp : +601110686030
Personal FB :Amal Liya
FB Page : Osem Suplemen
Instagram : @vitamin.cikgu
Email : nuramalia1431@gmail.com


"A Journey Of A 1000 Miles Begins With A 1st Step" ~LaoTzu~
cikgulia © . Template by MaisarahSidi.com